Frågor och svar om hur cykelbiblioteket fungerar

Vem får låna en el-lådcykel?

För att få låna en el-lådcykel ska du ha fyllt 18 år och tillhöra Kalmar kommun. Du behöver även visa legitimation vid utlämning.

Behöver jag skriva på ett avtal?

Ja, innan du betala cykeln måste du godkänna ett avtal i vilket du förbinder dig till de allmänna villkoren. Läs igenom villkoren innan du bestämmer dig för att låna en cykel. I villkoren regleras t.ex. vad som händer om cykeln skadas eller blir stulen.

Kostar det något att låna en el-lådcykel?

Det kostar 550 kr att hyra en el-lådcykel. En förseningsavgift med 100 kr per påbörjat dygn för el-lådcykel som återlämnas för sent.

Kan resten av familjen eller min granne låna el-lådcykel under låneperioden?

Nej, el-lådcykeln får endast nyttjas av dig eller en annan myndig person som är folkbokförd på samma adress och som omfattas av samma hemförsäkring som den som lånat el-lådcykeln och skrivit under avtalet.

Hur bokar jag en el-lådcykel?

Du bokar här på sidan genom att klicka på vald period på första sidan. Du kommer att få en bekräftelse på bokningen så uppge rätt e-postadress och telefonnummer. Det går inte att boka flera cyklar samtidigt. Du får bara boka en period. Du kommer endast att kunna hämta din hyrda cykel på första måndagen i hyrperioden. Du ska lämna din hyrda cykel på en torsdag, 18 dagar senare, i hyrperiodens slut.

Hur länge får jag låna en cykel?

Du får låna el-lådcykeln i max 18 dagar.

Hur många gånger får jag boka en el-lådcykel?

Intresset för att låna en el-lådcykel är stort. Därför kan du inte låna om cykeln eller boka två perioder.

Var och när hämtar och lämnar jag den bokade el-lådcykeln?

Du hämtar och lämnar el-lådcykeln på Baltic Skeppsfournering eller WIKAB under ordinarie öppettider. Innan bokningen slutförs kommer du att se vilken plats som cykeln ska hämtas på. Du kommer endast att kunna hämta din hyrda cykel på första måndagen i hyrperioden. Du ska lämna din hyrda cykel på en torsdag i hyrperiodens slut.

I samband med att du hämtar cykeln måste du visa legitimation.

Jag vill avboka den bokade el-lådcykeln, hur gör jag då?

Du kan avboka bokad el-lådcykel genom att skicka e-post till info@rentbike.se.

Vilken utrustning har el-lådcyklarna?

Klicka på en låneperiod på första sidan och sedan på den lilla röda cirkeln med ett i. Då får du upp en specifikation över cykeln. Kapell och lås ingår i hyran av el-lådcykeln. Möjlighet finns att hyra hjälm för 10SEK/st. Vi rekomenderar dock att använda sin egen hjälm.

Hur fungerar en el-lådcykel?

Med hjälp av en el-lådcykel kommer du fram snabbare och det är lättare att cykla långt, i backar och i motvind. För att eldriften ska hjälpa till måste man trampa hela tiden. När du hämtar ut lånecykeln får du instruktioner för hur du använder den. Tänk på att ta det försiktigt i början så du lär känna hur cykeln fungerar!

Hur ska jag förvara el-lådcykeln och batteriet?

Om möjligt ska el-lådcykeln, när den inte används, förvaras i ett låst utrymme under tak. Cykeln ska alltid låsas fast med det tillhörande låset. Fäst låset runt ramen och om det går gärna med hjälp av något som sitter fast i marken (ett cykelställ, en stolpe eller liknande). Batteriet ska alltid tas av, tas med och får inte förvaras tillsammans med cykeln. Även om du bara lämnar cykeln en kort stund ska du ta med batteriet.

Hur låser jag el-lådcykeln?

Till el-lådcykeln finns två nycklar: en nyckel för att låsa batteriet och en nyckel till låset till cykeln. Låset är en kedja av den typ som brukar användas för motorcyklar.

Var hittar jag cykelpump om jag skulle behöva fylla på luft i däcken?

Det finns allmänna cykelpumpar i Kalmar. De är öppna dygnet runt och pumparna passar de flesta cykelventiler.

Cykelpumpar finns bl.a. på följande platser:

  • Vid Linnéuniversitetet, Pedalstråket
  • Stationshuset
  • Vid Cykelgaraget vid tågstationen

Du hittar fler pumpar här: https://pumpacykeln.se/stader/kalmar/kalmar.html

Finns det en cykelkarta för Kalmar kommun?

Vill du veta var du smidigast tar dig fram på cykel? Då ska du besöka https://kalmar.se/trafik-och-resor/cykel/upptack-kalmar-med-cykel.html

Vad gör jag om jag inte kan återlämna el-lådcykeln innan låneperiodens slut?

Om det händer något oväntat så skickar du ett mejl till info@rentbike.se eller ring Rentbike på 010-15 193 40. En förseningsavgift med 100 kr per påbörjat dygn tas ut för el-lådcykel som inte lämnas på utsatt dag.

Vem kan jag kontakta om jag har en fråga?

Om du har några frågor under utlåningstiden eller om det skulle det uppstå några problem med cykeln kan du kontakta Johan Sundh på Rentbike: info@rentbike.se, 010-15 193 40. 

Vad händer om el-lådcykeln inte fungerar eller blir skadad?

Du är ansvarig för skador utöver normalt slitage som uppkommer under låneperioden. Eventuella skador rapporteras vid återlämning av cykeln. Det är inte tillåtet för dig som låntagare att reparera skadade/defekta delar. Du får inte heller laga punktering.

För att få låna en el-lådcykel måste du ha en giltig försäkring som täcker stöld eller eventuella skador. Hyrda eller lånade saker skyddas vanligtvis av hemförsäkringen. Hör med ditt försäkringsbolag om vad som gäller för din hemförsäkring. Tänk på att det ofta är en självrisk. Läs igenom villkoren innan du bestämmer dig för att låna en el-lådcykel.

Vad händer om el-lådcykeln blir stulen?

Om el-lådcykeln blir stulen ska du omgående informera Johan Sundh på Rentbike: info@rentbike.se, 073-553 61 58.. Vid förlust på grund av stöld ska en polisanmälan göras omedelbart.

Vid förlust eller stöld av låneobjektet är låntagaren skyldig att ersätta cykelns fulla värde. Tänk på att du måste ha en giltig hemförsäkring. Värdet på el-lådcykeln och tillbehör är ca 35 000 kr. Läs igenom villkoren innan du bestämmer dig för att låna en el-lådcykel.

Powered by